
Składniki:
-
1,5 szklanki pszennej mąki
- 0,75 szklanki cukru
- czubata
łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 kostki masła
- 4
jajka
- 16 g cukru z prawdziwą wanilią
- łyżka 18%
śmietany w temperaturze pokojowej
- 400 – 500g malin umytych
i osuszonych
- cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1.
Masło umieściłam w rondelku i na małym ogniu roztopiłam.
2.
Jajka utarłam z cukrem oraz cukrem waniliowym.
3. Mąkę
przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Stopniowo
dodawałam do masy jajecznej.
4. Wlałam śmietanę i margarynę. Całość wymieszałam.
5. Do gotowego ciasta wmieszałam osuszone i umyte maliny.
6. Całość przełożyłam do 24 centymetrowej tortownicy wyściełanej pergaminem.
7. Piekłam w temperaturze 160°C około 50 minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz