Produkty:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka masła
- różyczki z połowy kalafiora
- 750 ml wrzącego bulionu
- łyżeczka suszonego tymianku
- różyczki z połowy kalafiora
- 750 ml wrzącego bulionu
- łyżeczka suszonego tymianku
- garść zarumienionych na suchej patelni płatków migdałowych
- 3/4 szklanki ryżu do risotto ( użyłam carnaroli)
- 80 g sera Camembert (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Gotuję bulion, który mieszam z tymiankiem. W międzyczasie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika wkładam na kwadrans ułożone na folii aluminiowej, oprószone solą, pieprzem, polane łyżką oliwy i posypane kawałkami masła różyczki kalafiora.
2. Na głębokiej patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, dodaję ryż i podsmażam pół minuty. Zmniejszam ogień, wlewam chochlę bulionu i cały czas mieszam. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodaję kolejną, taką samą, porcję bulionu. Gotuję w ten sposób, aż ryż będzie al dente.
3. Na patelnię z ryżem wkładam wyjętego z piekarnika kalafiora oraz pokrojony ser. Mieszam, doprawiam solą, pieprzem, posypuję płatkami migdałowymi i podaję na stół.
Genialnie to wygląda i zapewne smakuje wspaniale. Do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
yummymorning.blogspot.com
ładne zdjęcie ;]
OdpowiedzUsuńhm, a takie risotto... smakowicie się zapowiada.
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com