Pstrąg faszerowany szczawiem

Składniki:                                            
- 4 sprawione i oczyszczone pstrągi
- 1/2 kg szczawiu
- 4 łyżki masła
- 1  cebula
- 100 ml wytrawnego białego wina
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C.
2. Z umytego i osuszonego szczawiu usunęłam łodyżki.
3. Liście grubo posiekałam, posoliłam i dusiłam w 2 łyżkach masła,  często mieszając, aż się rozpadły.
4. Cebulę drobno pokroiłam i rozrzuciłam w naczyniu żaroodpornym do zapiekania.
5. Pstrągi oprószyłam solą i pieprzem, włożyłam do ich środka uduszony szczaw  oraz po kawałku masła.                  

6. Umieściłam ryby w żaroodpornym naczyniu, skropiłam winem i przykryłam natłuszczonym pergaminem, lekko przyciskając go do ryb.
7. Piekłam przez 15-20 minut.


* przepis "Magazyn Kuchnia"





3 komentarze

  1. Bardzo lubię pstrągi. Z takim farszem jeszcze nie jadłam, ale apetycznie wygląda, więc...trzeba takiego zrobić :)

    OdpowiedzUsuń