Składniki:
- 4 kolby kukurydzy
- 2 ziemniaki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki kuminu
- ¼ łyżeczki wędzonej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- ¼ łyżeczki mielonej kolendry
- oliwa z oliwek
- litr bulionu warzywnego (w przepisie jest 3/4 ale dla mnie jest wtedy zupa zbyt gęsta)
- sól i czarny pieprz do smaku
- opcjonalnie: awokado, limonka, świeża kolendra
Przygotowanie:
1. Kolby kukurydzy oskrobałam z ziaren.
2. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
3. W garnku rozgrzałam oliwę, wrzuciłam ziemniaki, które smażyłam dwie minuty, co chwilę mieszając. Po tym czasie dodałam kukurydzę i wszystkie przyprawy. Zamieszałam i dusiłam 3 minuty. Wlałam bulion i pod przykryciem gotowałam 10- 12 minut do czasu, aż ziemniaki stały się miękkie.
4. Na koniec zupę zmiksowałam na gładki krem, dosmaczyłam solą, pieprzem i wędzoną papryką. Zupa świetnie smakuje skropiona limonką, oprószona liśćmi kolendry i podana z awokado.
przepis: "Jadłonomia"
Mniam, mniam, wypróbuję na pewno przepis. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuń