Przepadam
za zupami z pieczonych warzyw ponieważ charakteryzują się
wyjątkowym aromatem i smakiem.
Składniki:
-
2 kg pomidorów
-
1,5 l bulionu z warzyw
-
4 ząbki czosnku
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
łyżeczka suszonego tymianku
-
sól morska
-
pieprz czarny
-
szczypta cynamonu
-
grzanki do podania
-
grecki jogurt
Przygotowanie:
1.
Umyte i osuszone pomidory przekroiłam na pół i ułożyłam na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa natarłam oliwą,
oprószyłam solą, pieprzem i tymiankiem, a obok umieściłam ząbki
czosnku w łupinie. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180
stopni. C na około 60 minut.
2.
Gotowe pomidory odstawiłam do przestygnięcia, zdjęłam z nich
skórkę i przełożyłam do garnka.
3.
Czosnek wycisnęłam z łupiny do garnka z warzywami wlałam bulion,
doprawiłam cynamonem, solą, pieprzem i gotowałam około 10 minut.
4.
Zupę zmiksowałam na krem i w razie potrzeby doprawiłam solą i
pieprzem.
5.
Przelałam na talerze, dodałam grzanki własnej roboty i po łyżeczce
jogurtu.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz