Budyń ten często pojawia się u nas w czasie przeziębienia i kataru. Podobno spożywanie kaszy jaglanej skraca katar o dwa dni, gdyż ma działanie osuszające i pomaga w pozbyciu się zalegającego śluzu.
kasza jaglana skraca katar o dwa dni
Czytaj więcej: https://www.sosrodzice.pl/kasza-jaglana-wlasciwosci/
Czytaj więcej: https://www.sosrodzice.pl/kasza-jaglana-wlasciwosci/
działanie osuszające, pozwala pozbyć się zalegającego śluzu
Czytaj więcej: https://www.sosrodzice.pl/kasza-jaglana-wlasciwosci/
Czytaj więcej: https://www.sosrodzice.pl/kasza-jaglana-wlasciwosci/
działanie osuszające, pozwala pozbyć się zalegającego śluzu
Czytaj więcej: https://www.sosrodzice.pl/kasza-jaglana-wlasciwosci/
Czytaj więcej: https://www.sosrodzice.pl/kasza-jaglana-wlasciwosci/
Składniki na 4 porcje:
- 1,5-2 szklanki mleka roślinnego (albo krowiego), w przepisie są 2⅓ mleka, dla mnie to za dużo
- ⅓ szklanki kaszy jaglanej
- 15 – 20 daktyli
- 200 g gorzkiej czekolady (tabliczka)
- 1 łyżka oleju z pestek winogron, kokosowego lub innego delikatnego w smaku
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- ⅓ szklanki kaszy jaglanej
- 15 – 20 daktyli
- 200 g gorzkiej czekolady (tabliczka)
- 1 łyżka oleju z pestek winogron, kokosowego lub innego delikatnego w smaku
- ¼ łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
1. Kaszę
jaglaną przelałam wrzątkiem, a następnie opłukałam kilkakrotnie pod bieżącą wodą.
2. Wsypałam
kaszę do rondelka z grubym dnem, dodałam mleko, daktyle, olej i
szczyptę soli. Doprowadziłam do wrzenia, zmniejszyłam gaz do
minimum i na małym ogniu pod przykryciem gotowałam 15-20 minut, aż kasza zrobiła
się miękka i wchłonęła cały płyn.
3. Czekoladę
połamałam na kostki i włożyłam do gorącego mleka z kaszą.
Mieszałam do czasu rozpuszczenia czekolady. Jeszcze
gorącą kaszę zmiksowałam blenderem do otrzymania
bardzo gładkiej masy. Gorący budyń przelałam do salaterek i
podałam z ulubionymi owocami i bakaliami.
Inspiracja: "Jadłonomia"
Inspiracja: "Jadłonomia"
Brak komentarzy
Prześlij komentarz