Kiedy dwa lata temu pierwszy raz na święta przygotowałam paschę stała się naszym ulubionym ciastem wielkanocnym.
Składniki:
- 2 l mleka
- laska wanilii
- 0.5 l kwaśnej śmietany
- 6 jaj
- 250 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- bakalie
Przygotowanie:
1. Bakalie namoczyłam, osuszyłam i niezbyt drobno
pokroiłam.
2. Jaja wymieszałam ze śmietaną.
3. Mleko zagotowałam z rozciętą laską wanilii.
3. Do wrzącego mleka powoli wlewałam jaja roztrzepane ze
śmietaną. Gotowałam mieszając aż cały płyn w garnku podzielił się na ser i
serwatkę. Ostudziłam, a wanilię usunęłam.
4. Cedzak wyłożyłam podwójną warstwą gazy, a ser odcedziłam.
Bardzo dokładnie go odcisnęłam (można zostawić na noc, a rano docisnąć). Serek
powinien być sypki.
5. Masło
zmiksowałam z cukrem pudrem. Do makutry dodałam ser, stopniowo wrzucałam masło.
Ucierałam, aż powstał spójny krem. Na koniec do masy dodałam bakalie.
6. Wyłożoną gazą miskę napełniłam dość luźnym kremem i
wstawiłam do lodówki. Kiedy stężał, przewróciłam na talerz do góry dnem.
Przed podaniem można udekorować.
Więcej: http://ugotuj.to/ugotuj/5408707/pascha+i/p/
Brak komentarzy
Prześlij komentarz