Osobiście
preferuję wytrawne omlety, ale dzisiaj przygotowałam dla syna jego
ulubioną wersję czyli na słodko.
Składniki:
-
2 jajka
-
łyżka mąki pszennej
-
łyżeczka kakao
-
łyżeczka cukru/ksylitolu
-
łyżeczka masła albo oliwy
-
100 g schłodzonej śmietany kremówki (30%-36%)
-
łyżeczka cukru pudru
-
owoce (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1.
Jajka, mąkę, kakao i cukier umieściłam w misce i dokładnie
wymieszałam.
2.
Na patelni rozgrzałam tłuszcz i wylałam na nią jajeczną masę.
Smażyłam kilka minut.
3.
W międzyczasie do schłodzonego naczynia wlałam zimną śmietanę i
ubijałam przez 30 sekund na najniższych obrotach. Zwiększyłam
obroty do najwyższych i ubijałam do momentu, aż śmietana stała
się sztywna. Pod koniec miksowania dodałam przesiany cukier puder i
mieszałam do ich całkowitego połączenia ze śmietaną.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz