Pesto
robiłam już chyba ze wszystkiego co zielone, a to z marchewki jest
jednym z moich ulubionych. Używam je jak każde inne pesto, do
makaronu albo kanapek.
Składniki:
-
natka z jednego dużego pęczku młodej marchewki
- oliwa z oliwek, około 50 ml
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki migdałów, ale można śmiało zastąpić je orzechami albo pestkami słonecznika
- sól do smaku
- oliwa z oliwek, około 50 ml
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki migdałów, ale można śmiało zastąpić je orzechami albo pestkami słonecznika
- sól do smaku
Przygotowanie:
1.
Natkę umyłam i osuszyłam.
2.
W blenderze umieściłam jedynie liście z natki, zaś twardą łodygę
wyrzuciłam.
3.
Obrany czosnek z lekko podprażonymi migdałami dodałam do blendera,
wlałam oliwę, doprawiłam solą i zmiksowałam na gładką
masę. Oliwy dałam tyle aby uzyskać pożądaną gęstość.
4.
Gotowe pesto przełożyłam do słoika i schowałam do lodówki.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz