Sałatka
z czereśniami to ciekawy sposób na maksymalne wykorzystanie sezonu
czereśniowego. Słodkie owoce, ostrawa rukola, słonawe pistacje i
kozi ser fajnie się ze sobą komponują. To jest pyszne!
Składniki:
-
kilkanaście wydrylowanych czereśni
-
20 dag orzeszków pistacjowych lub blanszowanych, pokrojonych
migdałów
-
łyżka posiekanego świeżego estragonu
-
łyżka octu sherry
-
łyżeczka octu balsamicznego
-
sól do smaku
-
świeżo zmielony czarny pieprz
-
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
-
30 – 40 dag pokruszonego koziego sera
Przygotowanie:
1.
Umytą, osuszoną rukolę połączyłam w dużej misce z czereśniami
połową orzechów i estragonem.
2.
W kubku przygotowałam dressing: połączyłam oba octy, sól, pieprz
i oliwę z oliwek. Gotowym polałam rukolę, delikatnie wymieszałam.
Ułożyłam na talerzu, posypałam kozim serem i pozostałymi
pistacjami.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz