Ostatnio tzw. zdrowych przepisów u mnie jak na lekarstwo.
Dlatego pomysłem na ten deser, choć częściowo, mam nadzieję się
zrehabilitować. A jeśli ktoś ma ochotę pominąć bitą śmietanę,
a cukier zastąpić jego zdrowszą wersją to będzie idealnie, ale czy smacznie? ;-)
Składniki
na spód:
-1 szklanka mielonych ciasteczek z imbiru - 4 łyżki roztopionego masła - 3 łyżki cukru Składniki na pudding: - około ½ szklanki ulubionego mleka - 1 szklanka gotowanego ryżu - szklanka truskawek, pokrojonych na kawałki - 2 łyżki cukru/miodu - 1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru Składniki na bitą śmietanę: - 250 g kremówki - łyżka cukru pudru - 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- kilka świeżych truskawek do dekoracji - kilka imbirowych ciasteczek do dekoracji
Przygotowanie: 1. Pokruszone ciastka wymieszałam z roztopionym masłem i cukrem.
Gotowe u mieściłam na spodzie szklanek, do ¼ ich wysokości. 2. Do garnka wlałam mleko, ugotowany ryż, truskawki, cukier oraz imbir.
Mieszając doprowadziłam do wrzenia. Zmniejszyłam ogień i gotowałam na wolnym gazie do czasu, aż truskawki zrobiły się miękkie, a mleko wchłonęło (kilka/kilkanaście minut). 3. Zimną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia, dodałam cukier puder,
i imbir. Ubiłam na sztywno. 4. Ostudzony pudding ułożyłam na imbirowym spodzie, a na wierzchu
umieściłam bita śmietanę. Całość udekorowałam ciastkiem i truskawką.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz