Ta zupa latem obok zupy z kurek króluje na naszym stole. Zimą młodą fasolkę można zastąpić mrożoną i też będzie smacznie.
Składniki:
-
400 g fasolki szparagowej
-
mały por
-
cebula
-
ząbek czosnku
-
łyżka oliwy
-
łyżka masła
-
marchewka
-
pietruszka
-
3 ziemniaki
-
1,5 bulionu z warzyw albo z drobiu
-
0,5 łyżeczki kurkumy
-
posiekany koperek
-
80 ml śmietanki do zup i sosów
Przygotowanie:
1.
W garnku rozgrzałam masło i oliwę, wrzuciłam pokrojoną w kostkę
cebulę, którą podmarzałam kilka minut. Dodałam umytego,
osuszonego i pokrojonego na pasterki pora (tylko białą część).
Dusiłam 2 minuty i na koniec dorzuciłam posiekany albo wyciśnięty
przez praskę czosnek.
2.
Dorzuciłam obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę
oraz pietruszkę. Wymieszałam. Do garnka dodałam obrane i
pokrojone w kostkę ziemniaki. Mieszając podsmażałam 2 minuty.
3.
Wlałam gorący bulion, doprawiłam solą i pieprzem. Wsypałam
kurkumę i zagotowałam.
4.
Pod przykryciem gotowałam 8-10 minut. Po tym czasie dodałam umytą,
z odciętymi końcówkami fasolkę. Gotowałam kolejne 8 minut.
5.
Zupę odstawiłam z ognia dodałam posiekany koperek oraz śmietanę.
Wymieszałam i przelałam na talerze.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz