Składniki na 4-5 porcji:
- 1-2 łyżki oliwy
- średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 g kiełbasy chorizo
- duży batat
- 2 małe cukinie albo 1 większa
- łyżeczka suszonego oregano,
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka kminu rzymskiego
- szklanka bulionu
- 1 papryka
- 3- 4 obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory
Przygotowanie:
1. W szerokim rondlu rozgrzałam oliwę, dodałam pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek.
2. Do zeszklonych warzyw dodałam pokrojone w półplasterki chorizo. Całość smażyłam około 3 minut.
3. Dołożyłam obranego i pokrojonego w kostkę batata. Wszystko wymieszałam i smażyłam kolejne 3 minuty.
4. Dodałam pokrojoną w kostkę cukinię, przyprawy, doprawiłam solą i pieprzem. Wlałam bulion. Zagotowałam.
5. Pokrojoną w kostkę paprykę dołożyłam do leczo delikatnie wymieszałam i gotowałam pod lekko uchyloną pokrywą przez 5 minut. W międzyczasie kilka razy zawartość rondla wymieszałam.
6. Dodałam pomidory, wymieszałam i dusiłam kolejne 5 minut.
Inspiracja: Kwestia Smaku
Brak komentarzy
Prześlij komentarz