Yotam Ottolenghi i Helen Goh autorzy tego przepisu mają rację, że ciasto to jest sprawdzonym panaceum na podłe humory, smutki i smuteczki.
Składniki:
- 3 duże jajka
- 225 g drobnego cukru
- 120 ml śmietany kremówki
- 75 g masła pokrojonego w kostkę
- 10 g maku
- drobno otarta skórka z 3 cytryn
- 170 g maki pszennej
- 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,25 łyżeczki soli
Składniki na glazurę:
- 100 g przesianego cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzałam do 160 stopni C (bez termoobiegu 180 stopni C)
2. W misie miksera przez dwie minuty ucierałam jajka z cukrem. Dodałam śmietankę i miksowałam kolejne 2 minuty.
3. W rondelku na małym ogniu stopiłam masło, wrzuciłam skórkę cytrynową, mak i odstawiłam na bok.
4. Do miski przesiałam mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wsypałam do masy jajecznej i wymieszałam łopatką. Następnie wlałam masło z dodatkami i ponownie wymieszałam.
5. Ciasto przełożyłam do keksówki i piekłam 50 minut do tzw suchego patyczka.
6. Pod koniec pieczenia ciasta przygotowałam glazurę: w misce zmieszałam trzepaczka przesiany cukier puder z sokiem z cytryny. Polałam ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika. Glazurę rozprowadziłam po całej powierzchni, by wsiąkła, a na wierzchu tworzyła gładka warstwę. Odstawiłam na pól godziny do przestygnięcia. Wyjęłam z formy, poczekałam, aż ciasto ostygnie do temperatury pokojowej i wtedy je podałam.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz