Przepis na korzenne ciasto Tessy pochodzi z mojej ulubionej książki kucharskiej „Słodko” autorstwa Yotama Ottolenghiego i Helen Goh. Jego pomysłodawczynią jest Tessa Faulkner.
Wypiek ma głęboki smak, jest gładkie, wilgotne z nuta piernika. Ostatnio jest to najczęściej pieczone przeze mnie w domu ciasto.
Składniki:
- 180 g masła o temperaturze pokojowej
- 160 g ciemnego cukru trzcinowego
- 160 g jasnego cukru trzcinowego
- drobno otarta skórka z 1 dużej pomarańczy
- 3 duże jajka
- 120 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych
- 225 g maki pszennej
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu słodowego (lub jabłkowego)
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
1. Funkcje piekarnika nastawiłam na termoobieg i rozgrzałam go do 170 stopni C (bez termoobiegu- 190 stopni C)
2. Keksówkę natłuściłam i wyłożyłam papierem do pieczenia.
3. Do misy miksera wrzuciłam masło, oba rodzaje cukru i skórkę pomarańczową. Utarłam na jasną, gładką masę. Pamiętałam o tym żeby nie miksować zbyt długo, aby nie wbić do ciasta za dużo powietrza.
4. Do drugiej miski przesiałam przyprawę korzenną, mąkę sól i ostawiłam na bok.
5. Przy mikserze pracującym na średnich obrotach dodawałam na przemian po jednej trzeciej masy jajecznej i przesianych sypkich składników. Miksowałam, aż wszystko się połączyło.
6. W małej misce zmieszałam sodę i ocet. Dodałam do miksowanej masy i gdy tylko składniki się połączyły wyłączyłam silnik.
7. Ciasto przełożyłam do keksówki i piekłam 50-55 minut, aż patyczek wbity w środek był czysty po wyjęciu.
8. Gotowe ciasto wyjęłam z piekarnika i odstawiłam na kratkę na 15 minut aby przestygło. Wyłożyłam z formy na talerz i pozostawiłam do wystygnięcia. Ostudzone oprószyłam cukrem pudrem.
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuń