Teraz w czasie kolejnego lockdownu i zdalnych lekcji często piekę ucierane ciasta.
Lubimy zjeść je na drugie śniadanie, syn popijając kakao albo czekoladą na gorąco, a ja kawą.
Składniki:
- 200 g masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300 g mąki pszennej
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml (1 szklanka) mleka
- 0,7 – 1 kg jabłek
oraz:
- 30 g roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 0,25 szklanki drobnego cukru
Przygotowanie:
1. Do miski przesiałam mąkę z budyniem i z proszkiem do pieczenia,
2. Jabłka obrałam, pozbyłam się gniazd nasiennych i pokroiłam na plasterki .
3. W misie miksera umieściłam masło i cukier. Ucierałam do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawałam jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dołożyłam wanilię i wymieszałam.
4. Zawartość miski z przesianą mąką dodawałam w trzech turach na zmianę z mlekiem. Całość wymieszałam rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.
5. Formę o wymiarach 23 x 32 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Przełożyłam ciasto, a na wierzchu ułożyłam plasterki jabłek. Piekłam w temperaturze 160ºC (bez termoobiegu) przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
6. Po upieczeniu, gorące jeszcze ciasto wyjęłam z piekarnika, posmarowałam roztopionym masłem i oprószyłam cynamonowym cukrem.
Bardzo prosty i szybki przepis. Takie lubimy najbardziej :) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuń