Składniki:
- 250 g ulubionego serka mascarpone
- 130 g śmietanki 30% (do ubijania), czasami używam śmietanę 36%
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 50 g cukru pudru
- 1 mała filiżanka kawy espresso
- 50 g likieru amaretto
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
1. W salaterce ubiłam śmietanę z cukrem pudrem, dodałam Mascarpone i delikatnie wymieszałam drewnianą łyżką.
2. Biszkopty nasączyłam kawą z dodatkiem amaretto.
3. W szklanym podłużnym naczyniu ułożyłam pierwszą warstwę biszkoptów, położyłam warstwę kremu, następnie kolejną warstwę biszkoptów i kremu.
4. Deser posypałam kakao, wstawiłam do lodówki na kilka godzin.
Przepis ten pochodzi z wieczka serka mascarpone "Piątnicy".
Mamy takie same koszulki;) A tiramisu wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńPyszne to było na pewno :) wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuń