Tiramisu "Piątnica"

 Tiramisu gotowe. Chyba nie muszę mówić za kogo dzisiaj trzymam kciuki ;-)

Składniki:

-  250 g ulubionego serka mascarpone
- 130 g śmietanki 30% (do ubijania), czasami używam śmietanę 36%
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 50 g cukru pudru
- 1 mała filiżanka kawy espresso
-  50 g likieru amaretto
-  3 łyżki kakao

Przygotowanie:

1. W salaterce ubiłam śmietanę z cukrem pudrem, dodałam Mascarpone i delikatnie wymieszałam drewnianą łyżką.
2.  Biszkopty nasączyłam kawą z dodatkiem amaretto.
3. W szklanym podłużnym naczyniu ułożyłam pierwszą warstwę biszkoptów, położyłam warstwę kremu, następnie kolejną warstwę biszkoptów i kremu.
4.  Deser posypałam kakao, wstawiłam do lodówki na kilka godzin.


Przepis ten pochodzi z wieczka serka mascarpone "Piątnicy".





2 komentarze