Szynka pieczona
























Składniki do marynowania szynki:

- 1, 30 kg- 1,50 kg szynki bez kości
- 4 łyżki ziaren kminu rzymskiego
- sól
- 1 łyżka ziaren jałowca
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju
- 4- 6 ząbków czosnku

Przygotowanie marynaty:

1. Ziarna jałowca i kminu rzymskiego rozgniatam moździerzem, przekładam je do miski, dodaję łyżeczkę soli, miód, olej i  posiekane ząbki czosnku. Wszystko dokładnie mieszam.
2. Umytą, osuszoną i pozbawioną błon szynkę nacieram marynatą z każdej strony. Na kilkanaście minut wkładam ją do lodówki (można na całą noc).

Pozostałe składniki:                            


- 5 jabłek
- 3 cebule
- 2 łyżki oleju
- sól
- świeżo mielony pieprz
- mała główka białej kapusty
- kilka liści laurowych

Składniki na marynatę do polewania szynki:

- 250- 350 ml białego, wytrawnego wina
- 3 łyżki miodu
- 5 ząbków posiekanego czosnku


3. Druga marynata: w misce mieszam wino, z miodem i czosnkiem

4. Jabłka myję, obieram ze skórki, kroję w ćwiartki, pozbawiam gniazd nasiennych.
5. Cebulę kroję w plasterki, wkładam ją razem z jabłkami do miski, polewam oliwą, solę, oprószam pieprzem i mieszam.
6. Na wyściełanej pergaminem blasze do pieczenia układam kolejno: część liści kapusty, na nich cebulę z jabłkami, wyjętą z lodówki zamarynowaną szynkę i liście laurowe. Całość owijam pozostałymi liśćmi kapusty.
7. Do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika wkładam na 2,5- 3 godziny szynkę, którą co kilkanaście minut polewam marynatą z wina i miodu.




Brak komentarzy

Prześlij komentarz