- 700 g rabarbaru, pokrojonego na 5-cm kawałki
- 180 g cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W misce wymieszałam rabarbar z cukrem i solą. Odstawiłam na ok. 30 min.
2. Co jakiś czas mieszałam.
3. Osuszyłam rabarbar ręcznikiem papierowym.
4. Blachę wyłożyłam pergaminem, rozłożyłam rabarbar.
5. Całość przykryłam folią aluminiową i piekłam przez 10 min w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku. Następnie wyjęłam rabarbar, przekręciłam kawałki na drugą stronę i wstawiłam jeszcze na ok. 15 min.
6. Po zapieczeniu odstawiłam do ostygnięcia.
Składniki na kruszonkę:
- 40 g płatków owsianych
- 70 g mąki
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli
- 120 g masła
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane, cukier, mąkę, mielony imbir, sól i masło wsypałam do miski i rozgniotłam widelcem tak, aby składniki się połączyły i powstały kawałki ciasta o nieregularnych kształtach. Wstawiłam do lodówki.
Składniki na ciasto:
- 100 g masła
- 190 g mąki
- 100 g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Formę wysmarowałam masłem.
2. Do miski wsypałam mąkę, cukier, imbir, sól. Dodałam masło pokrojone w małą kostkę. Szybko połączyłam składniki rękami.
3. Ciastem wyłożyłam formę. Nakłułam ciasto widelcem w kilku miejscach i wstawiłam do lodówki na około 30 min.
4. Piekarnik rozgrzałam do 150 st. C, piekłam ciasto 30-40 min, aż stało się brązowozłote. Upieczony spód ciasta wyjęłam z piekarnika.
5. Podniosłam temperaturę do 180 st. C. Na ciepłym cieście ułożyłam kawałki rabarbaru w jednej lub dwóch warstwach.
6. Posypałam kruszonką i piekłam około 35 min na złoto.
Można Podawać na ciepło, z lodami lub bitą śmietaną. Ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.
* na podstawie przepisu Marty Gessler "Wysokie Obcasy"
Brak komentarzy
Prześlij komentarz