Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego albo drobiowego, zmielonego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- czerstwa kajzerka
- woda lub mleko do namoczenia kajzerki
- jajko
- pęczek koperku
- 1 l bulionu warzywnego ugotowanego na włoszczyźnie ( 3-4 marchewki i 2 pietruszki pokrojone w talarki, łyżka masła)*
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki miękkiego masła
- łyżeczka soli
- pieprz
Przygotowanie:
1. Zmielone mięso, cebulę, czosnek, jajko, sól, pieprz, pół pęczka posiekanego koperku oraz namoczoną i odciśniętą bułkę, dokładnie mieszam.
2. Zwilżonymi dłońmi formuję kulki, które umieszczam w zagotowanym wywarze.Gotuję na małym ogniu, pod przykryciem, około 20 minut.
3. Na patelni rozpuszczam masło, dodaje do niego mąkę, mieszam dokładnie aby nie było żadnych grudek i przekładam do klopsików aby zagęściły wywar.
4. Dodaję posiekaną drugą połowę kopru i w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.
* W garnku zagotowałam wodę, dodałam pokrojone marchewkę i pietruszkę. Lekko posoliłam (w razie potrzeby wywar można później jeszcze dosolić). Gotowałam, aż warzywa stały się miękkie.
świetny obiad:)
OdpowiedzUsuń