Pulpety w sosie koperkowym


Składniki
 - 500 g mięsa wieprzowego albo drobiowego, zmielonego
- cebula 
- 2 ząbki czosnku 
- czerstwa kajzerka 
- woda lub mleko do namoczenia kajzerki
 - jajko 
- pęczek koperku 
- 1 l bulionu warzywnego ugotowanego na włoszczyźnie ( 3-4 marchewki i 2 pietruszki pokrojone w talarki, łyżka masła)*
 - 2 łyżki mąki 
- 2 łyżki miękkiego masła 
- łyżeczka soli
- pieprz

Przygotowanie

1. Zmielone mięso, cebulę, czosnek, jajko, sól, pieprz, pół pęczka posiekanego koperku  oraz namoczoną i odciśniętą bułkę, dokładnie mieszam. 
2. Zwilżonymi dłońmi formuję kulki, które umieszczam w zagotowanym wywarze.Gotuję na małym ogniu, pod przykryciem, około 20 minut.
3. Na patelni rozpuszczam masło, dodaje do niego mąkę, mieszam dokładnie aby nie było żadnych grudek i przekładam do klopsików aby zagęściły wywar.
4. Dodaję posiekaną drugą połowę kopru i w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.

W garnku zagotowałam wodę, dodałam pokrojone marchewkę i pietruszkę. Lekko posoliłam (w razie potrzeby wywar można później jeszcze dosolić). Gotowałam, aż warzywa stały się miękkie.

1 komentarz