Składniki na ciasto: (8- 10 naleśników)
- szklanka mąki
- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną albo piwem)
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- łyżka oleju + olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Jajka wbijam do miski, solę i cukrzę. Łączę z płynem. Cały czas mieszając (ubijając) dodaję stopniowo mąkę. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany odstawiam na 30 minut do lodówki (niekoniecznie).
2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.
4. Do ciasta dodaję olej. Następne naleśniki smażę bez natłuszczania patelni.
Składniki na masę:
- 250 g serka mascarpone
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- łyżki cukru pudru
- syrop klonowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Śmietanę razem z cukrem wanilinowym i pudrem ubijam na sztywną, uważając jednocześnie, aby jej "nie przebić".
2. Do ubitej śmietany dodaję serek mascarpone i mikserem na najniższych obrotach mieszam delikatnie do połączenia wszystkich składników.
3. Masą smaruję naleśniki, układam na niej truskawki.
4. Naleśniki podaję z syropem klonowym.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz