Tarta z sardynkami i dynią

Produkty na ciasto:

- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
- zimna woda

Przygotowanie:

1. Do malaksera przesiewam mąkę, sól, dodaję masło i miksuję, aż składniki zaczną przypominać zacierki.
2. Przekładam składniki do dużej miski, wlewam niewielką ilość zimnej wody i zagniatam ciasto.
3. Wykładam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję do rozmiaru formy.
4. Ciasto przekładam do formy na tartę i wypełniam wnętrze. Wałkiem dociskam ciasto wokół krawędzi i usuwam jego nadmiar.
5. Na ciasto wyłożone w formie na tartę, wykładam wycięty pergamin i kładę na niego fasolki ceramiczne przeznaczone do pieczenia. Schładzam w lodówce 30 minut.
6. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 190 stopni.
7. Po 30 minutach wyjmuję formę z ciastem z lodówki, wkładam ją do piekarnika i piekę 10 minut.
8. Wyjmuję z piekarnika i delikatnie usuwam fasolki ceramiczne i pergamin. Ponownie ciasto umieszczam w piekarniku i zapiekam 5 minut.


Składniki na farsz:

- 200 g sardynek 
- 400 g pulpy z dyni
- garść czarnych oliwek
- pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 3- 4 szalotki
- kilka liści sałaty
- sól
- pieprz
- otarta skórka z obgotowanej cytryny
- 3,5 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1. Szalotki i czosnek obieram ze skórki, drobno siekam i szklę na 3 łyżkach oliwy.
2. Podsmażone szalotki i czosnek mieszam z pulpą dyni, doprawiam solą i pieprzem i przez 5 minut z odrobiną wody duszę na wolnym ogniu. 
3. Dynię z warzywami rozprowadzam na spodzie tarty, układam na wierzchu sardynki, cienkie plastry pomidora i oliwki. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na około 20 minut. 
4. Gotową tartę posypuje skórką z cytryny, porwanymi liśćmi sałaty i skrapiam oliwą.

1 komentarz