Składniki:
- 1.5 szklanki mąki pszennej 450
- szklanka jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
-1.5 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiennie może być soda oczyszczona
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła klarowanego
- spora szczypta soli
Dodatkowo: szklanka świeżych owoców (borówka amerykańska, jeżyna, poziomki itp)
Przygotowanie:
1. W misce połączyłam suche składniki, dodałam jogurt, mleko oraz roztrzepane jajka. Całość wymieszałam, a na koniec wlałam tłuszcz.
2. Po połączeniu wszystkich składników ciasto odstawiłam na 30 minut. Masa powinna być lejąca, ale gęsta.
3. Jeśli chcę zrobić placki z dodatkiem owoców to dodaję je do ciasta przed samym smażeniem.
Smażenie placków:
1. Rozgrzewam patelnię tak aby była ciepła, nie gorąca.
2. Patelnię przecieram papierowym ręcznikiem (albo pędzelkiem silikonowym) nawilżonym olejem z odrobiną tłuszczu, ciasto ma w sobie wystarczającą ilość tłuszczu.
3. Wylewam ciasto i czekam, aż na jago powierzchni pojawią się niewielkie kratery, wówczas wiem, że temperatura przeszła przez całą grubość placka. Naleśniki przewracam, odczekuję chwilę i lekko dociskam do patelni, aby wyrównać powierzchnię, gdyż w części środkowej będzie ciasto bardziej rosło.
przepis: Kulinarny Splin
Brak komentarzy
Prześlij komentarz