- 3/4 szklanki komosy ryżowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- łyżeczka startego imbiru
- ząbek czosnku
- 2 dymki
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oliwy
- pierś z kurczaka
- pęczek kolendry
- 3/4 szklanki wody
Przygotowanie:
1. Komosę przesypałam na sito, przepłukałam zimną wodą. Przełożyłam ją do rondelka i zalałam 3/4 szklanki wody. Dodałam 1/4 łyżeczki soli, zagotowałam. Po zagotowaniu zmniejszyłam ogień i gotowałam 15 minut, co jakiś czas mieszając. Ugotowaną komosę przełożyłam do dużej salaterki. Jeśli jest taka potrzeba można doprawić ją jeszcze solą.
2. Warzywa umyłam, marchewkę obrałam ze skóry i starłam ma tarce o dużych oczkach.
3. Dymki i czosnek posiekałam, z papryki wyjęłam gniazda nasienne i pokroiłam ją w paski.
4. Pierś z kurczaka umyłam, osuszyłam i pokroiłam w plasterki.
5. Na patelni rozgrzałam olej, dodałam marchew, którą mieszając smażyłam 3- 5 minut. Dodałam do niej czosnek, starty imbir, dymkę i paprykę. Smażyłam kolejne 3- 4 minuty.
6. Warzywa przełożyłam do komosy, a na patelnię dodałam kurczaka, które smażyłam aż stał się miękki i rumiany.
7. Do komosy i warzyw dodałam usmażone mięso, posiekaną kolendrę i sos sojowy. Wszystko wymieszałam i podałam w miseczkach.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz