- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 170 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g jagód
- masło lub olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Jogurt połączyłam z jajkami i cukrem wanilinowym.
2. Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksowałam do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę.
3. Dodałam jagody. całość delikatnie wymieszałam łyżką.
4. Rozgrzałam patelnię z odrobiną tłuszczu, na którą nakładałam po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka.
5. Smażyłam na niezbyt dużym ogniu, do czasu, aż urosły i stały się zrumienione.
Przewróciłam placki na drugą stronę i smażyłam do zrumienienia, przez około 2 minuty.
inspiracja: Kwestia Smaku
uroczo wyglądają! zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
OdpowiedzUsuńZ jagodami zawsze pyszne! Uwielbiam jak nabierają fioletowej barwy :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/