Pieczony filet z indyka

Składniki:

- 1,3 kg piersi z indyka (1 duża)

Składniki na marynatę:

- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki powideł śliwkowych

Przygotowanie:

1. Pierś opłukałam, włożyłam do garnka, dodałam 2 łyżeczki soli, zalałam zimną wodą i odstawiłam na 15 minut. 
2. Do rondelka włożyłam składniki marynaty: sos sojowy, miód, ocet i powidła. Zagotowałam, zmniejszyłam ogień i gotowałam przez 1 minutę, odstawiłam z ognia i ostudziłam. 
3. Mięso wyjęłam z wody, osuszyłam papierowym ręcznikiem. Włożyłam do szczelnego woreczka i wlałam ostudzoną marynatę. Szczelnie zamknęłam i włożyłam do lodówki. Zostawiłam na całą noc. 4. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C. Mięso wyjęłam z woreczka, marynatę wlałam do miseczki. 5. Mięso ułożyłam w żaroodpornym naczyniu albo blaszce do pieczenia. Do blaszki wlałam wrzącą wodę, na wysokość 1 cm i wstawiłam do piekarnika. Piekłam przez 80 minut (mniejsze filety, około 700 g piekę krócej, około 60 minut). W trakcie pieczenia polewałam mięso pozostałą marynatą, mniej więcej co 15 minut. 
6. Mięso wyjęłam z piekarnika, przykryłam folią aluminiową i odstawiłam na 15 minut. 
7. Mięso wyjęłam na deskę, a blaszkę z sosem postawiłam na kuchence, podgrzewałam co chwilę mieszając, aż sos się zredukuje (zgęstnieje). Zlałam do miseczki, zebrałam wszystko to co pozostało na blaszce. 

przepis: Kwestia Smaku

Brak komentarzy

Prześlij komentarz