- 300 g puree z pieczonej dyni
- 1 świeża pomarańcza
- 100 ml mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g cukru
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C.
2. Formę na muffiny wyłożyłam papilotkami.
3. Starłam skórkę z pomarańczy i wycisnęłam z niej sok (50 ml).
3. Puree z dyni zmiksować z mlekiem i sokiem z pomarańczy na gładki mus.
4. Roztopiłam masło, ostudziłam i wymieszałam razem z jajkami oraz skórką z pomarańczy. Dodałam mus dyniowy i jeszcze raz łam wszystkie składniki.
5. Do drugiego naczynia przesiałam mąkę, dosypałam proszek do pieczenia, sól, cukier, i budyń, wymieszałam.
6. Do suchych składników dodałam mokre i delikatnie łyżką wymieszałam do połączenia się składników w jednolite ciasto.
7. Nałożyłam równe porcje ciasta do papilotek, na środku położyłam pełną łyżeczkę powideł, częściowo wciskając je w w masę.
8. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 25 - 30 minut do suchego patyczka.
przepis: kwestiasmaku.com
wpisują się w halloweenowe klimaty :D
OdpowiedzUsuń