- 4 cebule w łupinie
- 1 seler
- 2 łodygi selera naciowego
- 5 marchewek
- 3 liście pora
- 3 korzenie pietruszki
- 4 ząbki czosnki w łupinie
- 4 łyżeczki płatków drożdżowych lub 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 płaska łyżka soli
- 10 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 litry wody
Przygotowanie:
1. Cebule umyłam i obrałam (łupin nie wyrzucałam).
2. Każdą cebulę nadziałam na widelec i opalałam nad palnikiem gazowym, tak długo, aż stały się porządnie przypieczone z każdej strony.
3. Do bardzo dużego garnka dodałam wszystkie składniki wraz z łupinami cebul, wlałam cztery litry zimnej wody i gotowałam na średnim ogniu. Kiedy wywar zaczął lekko bulgotać zmniejszyłam ogień i gotowałam na wolnym ogniu przez minimum 3 godziny. Bulion powinien lekko mrugać, ale w żadnym wypadku nie gotować się.
4. Gotowy bulion odcedziłam, wygotowane warzywa wyrzuciłam.
5. Przy pomocy lejka przelałam bulion do woreczków na kostki do lodu. Z podanej ilości otrzymałam około pięciu woreczków.
6. Delikatnie włożyłam napełnione woreczki do zamrażarki.
Do gotującej się zupy dodaję dwóch do pięciu kostek.
przepis: Jadłonomia
Brak komentarzy
Prześlij komentarz