Wszystkie te trzy produkty zawierają wiele składników mineralnych, a wśród nich magnez, na którego niedobór cierpi wiele osób. Dlatego warto do menu wprowadzić produkty, które są w niego bogate. A jeśli to nie starcza, to na rynku jest wiele dostępnych suplementów z magnez
Składniki na pasztet:
- 2 dojrzałe gruszki ( + 1 do ozdoby)
- 2 szklanki ugotowanej białej fasoli (szklanka suchej fasoli)
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 szklanki suchej kaszy)
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki majeranku
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni.
2. Gruszki obrałam, pozbawiłam gniazd nasiennych. Ułożyłam na papierze do pieczenia i piekłam przez 10 minut do czasu, aż zrobiły się miękkie i zaczęły się rozpadać.
3. W międzyczasie wszystkie składniki włożyłam do miski i przy pomocy blendera zmiksowałam na gęstą, gładką masę.
4. Podpieczone gruszki dodałam do masy i ponownie zblendowałam.
5. Doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem.
6. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia, przełożyłam do środka masę pasztetową. Pasztet wyrównałam, a na wierzchu ułożyłam kawałki gruszek i piekłam przez 35 – 45 minut do momentu, aż pasztet osiągnął złoty kolor.
7. Gotowy wyjęłam z piekarnika, studziłam przez przynajmniej 3 godziny.
* inspiracja: Jadłonomia
Brak komentarzy
Prześlij komentarz