Składniki:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiInXPphm7JmcklSQyu507S3a-OTmhS3EZjCLncqTOOIUUy32JMZJiPtGCKY8JPX7cmcRte_6dcFErJ5YSUfBBCRuxRBDr1UNQ6_hFtzYWTr_ukpAYRl-E7FUoChr6uGMAseUr3KmkO9m-A/s400/mDSC_0407.jpg)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki masła + odrobina do wysmarowania blachy
- 0,5 szkalnki rodzynek
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 200 g masła
- cynamon
- jogurt lub śmietana (opcjonalnie) gdyby ciasto okazało się "za suche"
Przygotowanie:
1. Jabłka obrałam ze skóry, pokroiłam na ćwiartki i pozbyłam się gniazd nasiennych.
2. W szerokim rondlu z grubym dnem rozpuściłam masło, umieściłam w nim kawałki jabłek, dodałam 4 łyżki cukru, wymieszałam i smażyłam kilkanaście minut, aż owoce zaczęły się rozpadać i puszczać sok. Dołożyłam rodzynki i dusiłam, co jakiś czas delikatnie miesząjac, jeszcze około 10- 15 minut. Pozostawiłam do ostygniecia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSvRd7b7FqrftpZXDaPB53ZjtMY5ulgS0enKbCi2w4pHie-SDXJXtf3eL7vTvC-zArEepLKit1424OqYf_2BJbmeFYVGnQOBK72invHdZaPygmamC1RnFdMldhTsYGRctORD4iIvpTailK/s400/mDSC_0431.jpg)
( jeśli ciasto się rozpada dodaję odrobinę śmietany albo jogurtu).
4. Blaszkę wysmarowałam masłem, wyłożyłam na nią połowę ciasta, które gęsto ponakłuwałam widelcem. Wstawiłam ją, razem z pozostałym ciastem, na 10 minut do zamrażalnika.
5. Piekarnik nagrzałam do 175 stopni C.
6. Ostudzone jabłka wyłożyłam równomiernie na spód ciasta, a na nie pokruszyłam pozostałe ciasto. Oprószyłam je cynamonem i wstawiłam do piekarnika na 45 minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz