Sernik z białą czekoladą

Składniki na spód:

- 300 g razowych herbatników
- 100 g brązowego cukru
- 150 g stopionego i schłodzonego masła + kawałek masła do wysmarowania tortownicy

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni C.
2. Dno tortownicy wysmarowałam masłem.
3. Herbatniki drobno pokruszyłam i wymieszałam z cukrem i roztopionym masłem. Rozłożyłam je na dnie tortownicy, dociskając ręką.
4. Piekłam 10 minut. Wyjęłam z piekarnika i ostudziłam.

Składniki na masę serową:

- 150 g posiekanej białej czekolady
- 135 g naturalnego jogurtu
- 2 jajka
- laska wanilii
- skórka otarta z cytryny
- 400 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 90 g cukru

Przygotowanie:

1. Czekoladę wymieszałam z jogurtem w małym garnku. Wstawiłam do większego naczynia z wrzącą wodą i stale mieszając czekałam, aż czekolada się rozpuści.
2. Jajka ubiłam z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii i skórką cytrynową.
3. Twaróg utarłam z cukrem mikserem na najniższych obrotach. Dodałam ciepłą czekoladę, zwiększyłam obroty do większych i ucierałam 3 minuty. Dołożyłam masę jajeczną, miksowałam, aż połączyły się wszystkie składniki.
4. Masę wlałam do tortownicy na podpieczony spód.
5. Formę szczelnie owinęłam folią aluminiową, którą wstawiłam do głębokiej blaszki z gorącą wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości tortownicy).
6. Piekłam 40 minut w 160 stopniach C.

Składniki na wierzch:

- 150 g białej czekolady
- 350 g gęstej, kwaśnej śmietany 22%
- 120 g gęstej śmietanki 36 %

Przygotowanie:

1. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Ciepłą zmiksowałam z oboma rodzajami śmietany.
2. Upieczony sernik wyjęłam z piekarnika. Jego wierzch wysmarowałam musem czekoladowo-śmietanowym i znowu wstawiłam do piekarnika na  5 do 10 minut.
3. Po wyjęciu ostudziłam, a następnie na kilka godzin wstawiłam do lodówki.

* inspiracja: "Kuchnia, magazyn dla smakoszy".

3 komentarze

  1. Sernik z białą czekoladą? ,musiał być obłędnie pyszny.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. jakąś fanką serników nie jestem, ale takiego z białą czekoladą chętnie bym zjadła ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń