Ekstremalnie
szybkie danie składające się z zaledwie kilku składników.
Składniki
na
1-2 porcje:
- około 200- 250 g ulubionego
makaronu (użyłam bezglutenowe penne z warzyw)
-
250 g
pieczarek
-
2
ząbki czosnku
-
0,5 cukinii albo 1 mała
-
1-2 łyżki oliwy z oliwek
-
szczypta
płatków chili
-
łyżka sosu
worcestershire (opcjonalnie)
-
sól
do
smaku
-
czarny pieprz do smaku
-
starty parmezan
albo
inny ser długo dojrzewający
Przygotowanie:
1.
W osolonej wodzie makaron gotowałam al dente przez 7 minut (należy
sprawdzić w instrukcji na opakowaniu czas jego gotowania)
2.
Pieczarki umyłam, osuszyłam i pokroiłam w półplasterki.
3.
Na rozgrzaną patelnię
wlałam łyżkę oliwy, dodałam
pieczarki i czosnek. Doprawiłam całość solą, pieprzem i
smażyłam, co jakiś czas mieszając, 10 minut. Gdy pieczarki
zarumieniły się dodałam pokrojoną w drobną kostkę cukinię,
doprawiłam do smaku sosem worcestershire, solą, płatkami chili i
pieprzem. Dusiłam pod przykryciem 5 minut.
4.
Wymieszałam ugotowany makaron z sosem i posypałam startym
parmezanem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz