Pomysł na to co zrobić z bardzo dojrzałymi, a nawet
przejrzałymi bananami.
Składniki:
-
szczypta cynamonu
-
cukier puder do oprószenia placków (opcjonalnie)
-
masło ghee albo olej do smażenia
-
szczypta cukru z prawdziwą wanilią
-2
duże banany, najlepiej mocno dojrzałe
-3
duże jajka
-2
łyżki mąki owsianej albo pszennej
Przygotowanie:
1.
Żółtka oddzieliłam od białek.
2.
Banany razem z żółtkami rozdrobniłam widelcem. Dodałam przesianą
mąkę i wymieszałam.
3. Białka ubiłam na sztywno i razem z cynamonem i z wanilią delikatnie połączyłam z masą bananową.
3. Białka ubiłam na sztywno i razem z cynamonem i z wanilią delikatnie połączyłam z masą bananową.
4.
Na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną oleju włożyłam po 1,5
łyżki masy i smażyłam na złoty kolor z obu stron.
5.
Gotowe placki odsączyłam na ręczniku kuchennym i podałam
oprószone cukrem pudrem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz