Mąż wymarzył sobie na urodziny blok czekoladowy. Żeby było choć trochę świątecznie i wyjątkowo zrobiłam go po raz pierwszy w okrągłej formie i na bogato żeby choć trochę przypominał tort 🤎🎂🎉🍾⚡🎁💪❤
Składniki:
- kostka masła
- 1,5 szklanki drobnego cukru (daję mniej, bo wolę wersję mniej słodką)
- 0,5 szklanki wody
- 100 g kakao
- 200 g mieszanki orzechów (laskowych, pistacjowych, włoskich, nerkowca , migdałów itp)
- 500 g pełnotłustego mleka w proszku (nie granulowanego! Najlepiej niebieskie albo Łaciate)
- na wierzch do dekoracji ulubione słodycze: cukierki, wafelki, batony, drażetki itp
Przygotowanie:
1. W rondelku roztopiłam masło, wlałam wodę, wsypałam cukier i kakao. Zagotowałam, pilnując żeby nic się nie przypaliło, ale cukier rozpuścił. Mieszałam żeby nie było grudek.
2. Do dużego garnka wsypałam mleko w proszku i orzechy. Na to wylałam lekko ostudzoną, ale jeszcze ciepłą masę maślaną z kakao. Całość starannie wymieszałam i przełożyłam do tortownicy, którą wcześniej wściełałam pergaminem. Górę bloku udekorowałam połamanymi kawałkami czekolady, mini jeżykami, drażetkami, rurkami waflowymi i innymi słodyczami
3. Blok wstawiłam na noc do lodówki.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz