Bezmączne babeczki czekoladowe

Cudownie lekkie i bezglutenowe muffinki z mojej ulubionej książki „Słodko” Yotama Ottolenghiego i Helen Goh. Można robić je w 6 foremkach do babeczek albo w 12 papilotkach do muffinek. Według przepisu Yotama i Helen podaje się je z czekoladową polewą. Ja ganache pomijam, bo i bez tego deser jest  mocno czekoladowy i przepyszny.


Składniki na muffiny:


- 160 g masła pokrojonego w kostkę

i 20 g stopionego do natłuszczenia foremek (jeśli robimy w formach do babeczek)

- 200 g gorzkiej, posiekanej czekolady (70% miazgi kakaowej)

- 160 g drobnego cukru

- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, zmieszanej z 1 łyżką wrzątku

- 25 ml amaretto

- 160 g mielonych migdałów

- 5 dużych jajek, białko oddzielnie od żółtek

- ¼ łyżeczki soli


Przygotowanie muffinek/babeczek:


1. 160 g masła i czekolady włożyłam do żaroodpornej miski. Postawiłam ją na garnku z lekko wrzącą wodą, tak by dno nie dotykało wrzątku. Gdy masło i czekolada stopiły się wymieszałam trzepaczką i zdjęłam miskę z garnka. Dodałam połowę cukru, kawę, likier, migdały i żółtka. Wymieszałam i odstawiłam na bok.

2. Białka, sól umieściłam w misie miksera z zamontowaną rózgą. Ubijałam na wysokich obrotach przez minutę na niezbyt sztywną pianę. Powoli dodałam pozostały cukier i ubijałam 3-4 minut, aż piana stała się lekka i sucha.

3. Nałożyłam łyżkę piany do masy czekoladowej i przemieszałam. Dodałam resztę piany delikatnie mieszając. Odstawiłam na godzinę w temperaturze pokojowej by ciasto odpoczęło.

4. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni C (albo 160 z termoobiegiem).

Jeśli robię ciastka w formach do babeczek na natłuszczam foremki masłem.

Łyżką nakładam ciasto do ¾ wysokości papilotek albo foremek. Umieściłam je na blasze, wstawiłam na środkowy poziom piekarnika i piekłam 20- 25 minut obracając blachę w połowie pieczenia, aż babeczki były gotowe, a na patyku wbitym w środekpo wyjęciu pozostało tylko kilka okruchów (ciasto nie może być płynne).

Wyjęłam z piekarnika odstawiłam na 10 minut, a potem ułożyłam foremki do góry dnem na kratce.


Muffinki/ babeczki można polać czekoladowym ganche ( ja te pomijam)

 


Składniki na ganache na wodzie:


- 85 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej

- 35 g drobnego cukru

- 35 g syropu glukozowego

- 60 ml wody

- nasiona z ½ laski wanilii

-35 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę o boku 2 cm


Przygotowanie ganache:


1. Czekoladę wkładam do średniej miski i odstawiam na bok. Cukier i syrop glukozowy wkładam do rondla i ustawiam na niewielkim ogniu. Mieszam, a gdy cukier się rozpuści zwiększam płomień na średni i doprowadzam do wrzenia, kilka razy delikatnie mieszając. Gotuje około 7 minut, aż płyn robi się jasno bursztynowy. Zdejmuję z ognia i ostrożnie wlewam wodę. Stawiam rondel z powrotem na ogniu, dodaję nasiona wanilii i ponownie doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając, aż karmel się rozpuści. Zdejmuję z gnia, odstawiam na minutę i wlewam do miski z czekoladą. Odstawiam na 5 minut, a następnie mieszam trzepaczką na gładko. Dodaję po kilka kawałków masła, za każdym razem mieszając, aż dodam całe masło.\, a polewa staje się gładka i lśniąca.

2. Nakładam ganache ana babeczki/muffinki, by łagodnie spłynął po bokach. Czekam, aż zastygnie, po czym podaję.




Brak komentarzy

Prześlij komentarz