Składniki:
- 500 g miodu naturalnego np. akacjowego
- 1,5 szklanki cukru
- 250 g masła
- kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- pół łyżeczki soli
- 80 g przyprawy korzennej do piernika
Przygotowanie:
1. Miód, cukier i masło pomału podgrzewałam. Kiedy zaczęło wrzeć wymieszałam do całkowitego rozpuszczenia cukru.
2. Do wystudzonej masy dodałam mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika.
3. Ciasto dokładnie wyrobiłam i przełożyłam do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryłam lnianą ścierką i odstawiłam do lodówki) na 5 – 6 tygodni.
Przygotowanie
1.
Przed pieczeniem ciasto podzieliłam na kilka części żeby łatwiej było wałkować.
2. Przygotowałam blachy, które posmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia.
3. Każdą z części piernika rozwałkowałam na grubość około 0,5 cm i wycinałam foremkami pierniczki.
4. Piekłam w piekarniku ustawionym na termoobieg w temperaturze 170ºC przez 15 – 20 minut. Gotowy wyjęłam i ostudziłam.
Składniki na glazurę:
- 80 g cukru pudru
- 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
- 15 g masła, stopionego i ciepłego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ciepłej wody
W czasie gdy ciastka się pieką, bo muszą być ciepłe przy glazurowaniu, przygotowuję glazurę. Cukier puder i cynamon przesiałam do miseczki, dodałam stopione masło, rum (albo sok z cytryny) oraz wodę. Wymieszałam łyżką na gładko. Glazura nieco zgęstniała ( jeśli jest za gesta można ją rozcieńczyć ciepłą wodą).
7. Pierniczki wyjęłam z piekarnika, odstawiłam na 5 minut, a następnie za pomocą pędzla posmarowałam glazurą. Przełożyłam na metalową kratkę, by wystygły.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz