Pieczony schab nadziewany suszonymi figami

Składniki:

- 800 g schabu  środkowego (bez kości )

- 200 g suszonych fig

Marynata:

- łyżeczka soli

- ½ łyżeczki czarnego pieprzu

- ½ łyżeczki cynamonu

- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

- ¼ łyżeczki chili

- łyżeczka majeranku

- szczypta gałki muszkatołowej

- 1, 5 łyżki oliwy

- łyżeczka miodu

- 4 goździki

 

Sposób przygotowania:

1.     Mięso umyłam, osuszyłam ręcznikiem, oczyściłam błonek i żył.  Za pomocą długiego noża zrobiłam pośrodku głębokie nacięcie w którym umieściłam  suszone figi , pozbawione zdrewniałych końcówek.

2.     Wszystkie  przyprawy umieściłam w miseczce, dodałam oliwę, miód i dobrze wymieszałam. Mięso ze wszystkich stron natarłam marynatą.

3.     Mięso nakłułam delikatnie w 4 miejscach i włożyłam w nie goździki. Umieściłam je w naczyniu żaroodpornym, przykryłam i wstawiłam na kilka, a nawet kilkanaście godzin do lodówki .

4.     Po tym czasie mięso obsmażyłam na patelni ze wszystkich stron ( nie za długo żeby miód się zbyt nie skarmelizował, bo wtedy mięso będzie gorzkie) i wstawiłam do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 40 – 60 minut. Podczas pieczenia podlewałam je dwoma szklankami wody.

5.     Gotowe Wyjęłam z piekarnika i odstawiłam na bok, aby ostygło. Mięso najlepiej kroi się po schłodzeniu.



Brak komentarzy

Prześlij komentarz