Kotlety z kaszy gryczanej z sosem cebulowym

Składniki na kotlety:

- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 4 szklanki wody
- 2 marchewki starte na grubej tarce
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 1 pokrojony w paski por
- 10 dag startego żółtego sera
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta oregano
- olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Kaszę opłukałam pod zimną wodą. 4 szklanki wody zagotowałam w garnku, wsypałam do niej kaszę i gotowałam na średnim ogniu, aż się zagotowała. Zmniejszyłam ogień i gotowałam pod przykryciem około 15 minut. Wyłączyłam ogień i odczekałam 10 minut, nie zdejmując pokrywki z garnka. Po tym czasie ściągnęłam pokywkę i wymieszałam delikatnie kaszę widelcem. Odstawiłam do ostygnięcia.
2. Marchew, ser, cebulę, pora, mąkę, jajko i ostudzoną kaszę dokładnie wymieszałam. Dosmaczyłam solą, pieprzem, gałką muszkatołową i oregano.
3. Z masy uformowałam kotleciki i smażyłam po kilka minut z każdej strony na oleju.


Składniki na sos cebulowy:    
                  
- 4 pokrojone w plastry cebule
- 0,25 litra wody
- kilka kropel sosu sojowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej

Przygotowanie:

1. Cebulę podsmażyłam na oleju, dodałam wodę i dusiłam około 20 minut.
2. Doprawiłam sosem sojowym i zagęściłam mąką ziemniaczaną.

1 komentarz