Ziemniaki zapiekane z koprem włoskim

Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 2 - 3 bulwy kopru włoskiego (fenkuł)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, obrana i poszatkowana
- 2 zmiażdźone ząbki czosnku
- 4 świeże listki szałwi
- 150 ml wytrawnego białego wina
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 stopni C.

2. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w cienkie plastry. Koper przycięłam i też pokroiłam w cienkie plasterki.

3. Naczynie żaroodporne wysmarowałam 2 łyżkami oliwy. Na jego dnie ułożyłam warstwę z połowy ziemniaków. Porządnie doprawiłam solą i pieprzem.   

4. Na warstwę ziemniaków wyłożyłam połowę z przygotowanej cebuli i czosnku. Przykryłam je koprem włoskim. Na koper ułożyłam pozostałą część cebuli, czosnku. Oprószyłam solą i pieprzem. Pomiędzy warzywa wetknęłam listki szałwi. 

5. Całość przykryłam warstwą ziemniaków, doprawiłam solą, pieprzem, zalałam winem i skropiłam 2 łyżkami oliwy.

6. Naczynie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam kolejne 25- 30 minut, do chwili kiedy ziemniaki się zarumieniły.




4 komentarze

  1. dobry pomysł na obiad:) masz strasznie ciekawskiego pomocnika, wszędzie musi zaglądnąć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak jestem w kuchni to pomocnicy nie spuszcają mnie z oka ;-)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń