Sernik z wiśniami

Składniki na spód:

- 60 g drobno pokruszonych herbatników pełnoziarnistych
- łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatułowej

- kawałek masła do wysmarowania tortownicy

Składniki na masę sernikową:

- 5 jaj

- 3/4 szklanki cukru
- 1/2kg twarogu sernikowego
- szklanka śmietany ( użyłam gęstej 18%)
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na polewę:

- 400- 500 g wiśni w puszce
- 150 g dżemu wiśniowego
- 0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 135 stopni.
2. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarowałąm masłem
3. Pokruszone ciastka, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową wymieszałam i rozsypałam je równomiernie na tortownicy.
4. Żóltka oddzieliłam od białek.
5. Białka ubiłam, aż stały się szywne.
6. Żóltka utarłam, aż uzyskały cytrynowy kolor. Ubijając dodawałam do nich stopniowo cukier. Następnie dokładałam partiami twaróg sernikowy, który z resztą składników zmiksowałam na gładką masę. Dosypałam 2 łyżki mąki, śmietanę i wanilię, dokładnie wymieszałam. Na koniec delikatnie wszystko połączyłam z ubitymi wcześniej białkami.
7. Całość przelałam do przygotowanej tortownicy, którą wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na 70 minut.
8. Po 70 minutach wyłączyłam piekarnik, ale sernik zostawiłam w nim na godzinę, nie otwierając drzwiczek.
9. Wiśnie odsączyłam, a połowę ich zalewy przelałam do rondelka. Dodałam do niego dżem, cukier i doprowadziłam do wrzenia. Następnie zmniejszyłam ogień, dodałam wiśnie i gotowałam jeszcze przez 3 minuty. 
10. Wystudzoną polewą polałam ostudzony sernik. Wstawiłam do lodówki.

5 komentarzy

  1. Piekłam też całkiem niedawno sernik z wiśniami, pyszny był:)

    OdpowiedzUsuń
  2. obłednie wygląda! uwielbiam serniki.

    OdpowiedzUsuń
  3. PRZE-PYSZ-NY! :)
    Pięknie dziękuję za przepis, bo sernik na święta wyszedł rewelacyjny. Idealnie taki jak lubię. :) Jedyne co, to dałam trochę więcej herbatników na spód, a na wierzch po prostu konfiturę z wiśni, bo wiśnie w słoiku bardzo trudno kupić w markecie.
    Naprawdę pychota! Serdecznie polecam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził i pięknie dziękuję za ten komentarz! :-) Najpiękniejszego w Nowym Roku!

      Usuń