czwartek, 26 czerwca 2014

Słynne amerykańskie naleśniki Bruce`a Paltrowa


Składniki:

- 300 g mąki
- 110 g + 2 łyżki cukru
- łyżka + 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli
- 720 ml maślanki
- 6 łyżek stopionego i ostudzonego masła + niewielka ilość masła do smażenia
- 6 dużych jajek
- około 240 ml mleka
- syrop klonowy ( w oryginalnym przepisie podany jest ciepły oryginalny syrop klonowy Vermont Maple Syrup

Przygotowanie:  


1. W dużej misce wymieszałam suche składniki.
2. W drugiej misce ubiłam jajka razem z maślanką i połączyłam z suchymi składnikami dodając rozpuszczone i ostudzone wcześniej masło. Całość delikatnie wymieszałam.
3. Ciasto przykryłam i odstawiłam na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
4. Na patelni roztopiłam niewielką ilość masła.
5. Do ciasta wlałam tyle mleka, ile potrzebowałam do rozrzedzenia i uzyskania właściwej konsystencji ( im gęściejsze ciasto, tym grubsze i cięższe naleśniki; im rzadsze ciasto, tym będą cieńsze i delikatniejsze).
6. Naleśniki smażyłam odwracając na drugą stronę w momencie, gdy na niesmażonej stronie pojawiały się bąbelki. Po odwróceniu smażyłam jeszcze 2-3 minuty.
7. Gotowe przełożyłam na półmisek i podałam z dużą ilością syropu klonowego do polewania.

* na podstawie przepisu z książki: "Gwyneth Paltrow córeczka tatusia"

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Spaghetti bolognese

Składniki:
 - 200 g makaronu (spaghetti lub tagliatelle)
- 300 g pomidorów
- 1 łyżka masła
- 0,5 ząbka czosnku
- kawałeczek papryczki chili
- 200- 300 g mielonego mięsa
- 0,5 łyżki sosu sojowego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1/3 łyżeczki oregano
- mała szczypta cynamonu
-  łyżka oliwy
- ewentualnie 2 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzałam masło, dodałam wyciśnięty, albo drobno posiekany czosnek razem z pokrojoną papryczką chili i przez kilka sekund, mieszając podsmażałam.
2. Do czosnku i papryczki chili dodałam mięso mielone, sos sojowy, oregano, cynamon, sól i pieprz. Mieszając smażyłam kilka minut, aż mięso przestało być surowe.
3. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skóry i szypułek, pozbyłam się pestek i pokroiłam na kawałki.
4. Do mięsa dodałam pomidory, łyżkę oliwy i gotowałam kilka minut.
5. Gotowy sos połączyłam, z wcześniej ugotowanym według instrukcji podanej na opakowaniu, makaronem. Posypałam startym parmezanem.

piątek, 20 czerwca 2014

Ciasto serowo- rabarbarowe

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 180 g masła
- 2 jajka
- szklanka jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzałam do 175 stopni C.
2. Formę posmarowałam masłem. Do miski wsypałam mąkę, cukier, proszek, sodę i sól oraz posiekane masło. Wymieszałam.
3. Roztarłam masło z mąką na drobną kruszonkę.
4. W drugiej misce wymieszałam jajka z jogurtem, dodałam do mąki i delikatnie wymieszałam.
5. 1/3 ciasta wyłożyłam na formę i wyrównałam łyżką.

Składniki na masę serową:

- 0,5 kg sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego
- 0,5 szklanki cukru
- opakowanie budyniu waniliowego
- 200 g śmietany kremówki 30% albo 360%

Przygotowanie:

1. Do sera dodałam budyń, cukier i wymieszałam.
2. Dodałam ubitą na sztywno śmietankę i delikatnie wymieszać łyżką.
3. Masę serową ułożyłam na ciasto, wyłożone w formie.

Owoce:

- około kilograma pokrojonego rabarbaru
- szklanka cukru

Przygotowanie:

1. Rabarbar z cukrem umieściłam w garnku. Gotowałam, stale mieszając przez kilka minut do czas aż owoce zmiękły.
2. Ostudzony rabarbar umieściłam na masie serowej, a na niej pozostałą część ciasta.

Kruszonka:

- szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 90 g masła

Przygotowanie:

1. Do miski wsypałam mąkę, cukier, dodałam pokrojone na kawałeczki zimne masło.
2. Wszystko roztarłam palcami na kruszonkę, którą obsypałam wierzch ciasta.

3. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu można je oprószyć cukrem pudrem.

wtorek, 17 czerwca 2014

Pulpety w sosie koperkowym


Składniki
 - 500 g mięsa wieprzowego albo drobiowego, zmielonego
- cebula 
- 2 ząbki czosnku 
- czerstwa kajzerka 
- woda lub mleko do namoczenia kajzerki
 - jajko 
- pęczek koperku 
- 1 l bulionu warzywnego ugotowanego na włoszczyźnie ( 3-4 marchewki i 2 pietruszki pokrojone w talarki, łyżka masła)*
 - 2 łyżki mąki 
- 2 łyżki miękkiego masła 
- łyżeczka soli
- pieprz

Przygotowanie

1. Zmielone mięso, cebulę, czosnek, jajko, sól, pieprz, pół pęczka posiekanego koperku  oraz namoczoną i odciśniętą bułkę, dokładnie mieszam. 
2. Zwilżonymi dłońmi formuję kulki, które umieszczam w zagotowanym wywarze.Gotuję na małym ogniu, pod przykryciem, około 20 minut.
3. Na patelni rozpuszczam masło, dodaje do niego mąkę, mieszam dokładnie aby nie było żadnych grudek i przekładam do klopsików aby zagęściły wywar.
4. Dodaję posiekaną drugą połowę kopru i w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.

W garnku zagotowałam wodę, dodałam pokrojone marchewkę i pietruszkę. Lekko posoliłam (w razie potrzeby wywar można później jeszcze dosolić). Gotowałam, aż warzywa stały się miękkie.

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Naleśniki z serkiem mascarpone i truskawkami


Składniki na ciasto: (8- 10 naleśników)

- szklanka mąki
- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną albo piwem)
- szczypta soli

- 0,5 łyżeczki cukru
- łyżka oleju + olej do smażenia


Przygotowanie:


1. Jajka wbijam do miski, solę i cukrzę. Łączę z płynem. Cały czas mieszając (ubijając) dodaję stopniowo mąkę. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany odstawiam na 30 minut do lodówki (niekoniecznie).

2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.

4. Do ciasta dodaję olej. Następne naleśniki smażę bez natłuszczania patelni.

Składniki na masę:

- 250 g serka mascarpone
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- łyżki cukru pudru
- syrop klonowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Śmietanę razem z cukrem wanilinowym i pudrem ubijam na sztywną, uważając jednocześnie, aby jej "nie przebić".
2. Do ubitej śmietany dodaję serek mascarpone i mikserem na najniższych obrotach mieszam delikatnie do połączenia wszystkich składników.
3. Masą smaruję naleśniki, układam na niej truskawki. 
4. Naleśniki podaję z syropem klonowym.