Placki z jabłkiem

Składniki:

- 4 - 5 jabłek
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Ciasto:

- 140 g mąki pszennej
- 4 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 300 ml płynnej maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego, śmietany (jeśli są gęste można dodać mleka lub płynnej śmietany 30%)
- 2 łyżeczki pasty waniliowej / ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
- masło klarowane do smażenia lub olej roślinny

Przygotowanie:

1. Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w plasterki. Włożyłam do miski, posypałam cynamonem, wymieszałam i odstawiłam. 
2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiałam do miski, dodałam cukier, sól i wymieszałam. Dodałam żółtka, maślankę i wanilię. Zmiksowałam na gładkie ciasto (nie może być zbyt gęste, dlatego można dodać mleko - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). 3. Białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie wmieszałam ją w ciasto.
4. Rozgrzałam patelnię z nieprzywierającą powłoką, dodałam tłuszcz (nie mniej niż 1/2 cm - im więcej tłuszczu, tym placki będą mniej go chłonęły i będą bardziej chrupiące). 
5. Maczałam jabłka w cieście i kładłam na patelni. Smażyłam z każdej strony na złoty kolor (placki nie powinny za szybko się rumienić, jeśli tak się stanie należy zmniejszyć ogień do średniego). 
6. Odkładałam na ręczniki papierowe, smażyłam kolejne placki dodając w razie potrzeby więcej tłuszczu. 

Placki można posypać cukrem pudrem i podawać np. z konfiturą malinową. 

przepis: Kwestia Smaku

1 komentarz