Galaretka


Składniki:

- 5 galaretek
- litr zagęszczonego mleka (skondensowanego, niesłodzonego)
- 5- 6 łyżeczek żelatyny

Przygotowanie:

1. Każdą galaretkę, osobno rozpuściłam w 350 ml gorącej, przegotowanej wody. Kiedy ostygły włożyłam je na kilka godzin do lodówki.
2. Kiedy galaretki stężały, mleko przelałam do rondelka, wsypałam żelatynę i pozostawiłam na kwadrans do napęcznienia. Po tym czasie podgrzałam do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Ostudziłam.
3. Stężałe galaretki pokroiłam w kostkę, przełożyłam do prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą (moja miała wymiar 27cm x24 cm), a następnie zalałam mlekiem.
4. Deser wstawiłam do lodówki do czasu, aż całkowicie stężał.



Brak komentarzy

Prześlij komentarz