Buraczane ciasto naleśnikowe


Równie piękne jak i smaczne naleśniki z dodatkiem buraka. Można najpierw upiec lub ugotować buraka i zmiksować  razem z ciastem. Poszłam na skróty i użyłam buraka sproszkowanego, co bardzo ułatwiło mi zadanie.

Składniki: 

- szklanka mąki 
- 1-2 łyżki sproszkowanego buraka
- 2- 4 jajka 
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną, piwem) 
- szczypta soli 
- łyżka oleju -
- olej do smażenie 

Przygotowanie

1. Jajka wbijam do miski, solę. Mieszam z płynem. Cały czas ubijając dodaję stopniowo mąkę i sproszkowanego buraka. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany odstawiam na 30 minut do lodówki (niekoniecznie). 
2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni. 
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam. 
4. Do ciasta dodaję olej. Następne naleśniki smażę bez natłuszczania patelni.




1 komentarz

  1. Piękny kolor! Buraczane naleśniki mogą być świetną bazą do przeróżnych dań :)

    OdpowiedzUsuń