Składniki:
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 2-3 łyżki masła ghee albo tradycyjnego 82%
- 2 marchewki, cienko pokrojone w plasterki
- 1 pietruszka, pokrojona w plasterki
- 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1,2 litra bulionu z kurczaka lub wywaru z warzyw
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5łyżeczki suszonej rozmarynu
- 2 duże cukinie pokrojone w trójkąty lub w kostkę
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- około 500 g kurczaka ( pierś z kurczaka albo udka)
- 3- 4 łyżki śmietany 18% lub 30% (według upodobań)
- garść świeżej posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo do podania:
- mżawka oliwy z oliwek dobrej jakości z pierwszego tłoczenia
- płatki chili
- tarty parmezan
Przygotowanie:
1. Jeśli używam świeżego kurczaka wkładam go do dużego rondla i zalewam 1,2 litrami wody.
Doprowadzam do wrzenia, przykrywam pokrywką i gotuję na wolnym ogniu przez 20 minut
lub dłużej jeśli jest taka potrzeba. Jeżeli używam udek z kurczaka smażę je na patelni, aż się
ze wszystkich stron zarumienią.
Następnie wyjmuję i odkładam na bok.
2. W dużym rondlu rozgrzałam łyżkę masła, na małym ogniu smażyłam przez 5 minut cebulę,
od czasu do czasu mieszając. Minutę przed końcem smażenia dodałam czosnek.
3. Do rondla dorzuciłam marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i suszone zioła. Mieszając smażyłam około 5 minut.
Wlałam bulion, dodałam kawałki rozdrobnionego kurczaka, doprowadziłam do wrzenia,
a następnie od razu zmniejszyłam ogień. Na wolnym ogniu przez 12-15 minut gotowałam do czasu,
aż warzywa zrobiły się miękkie.
4. Po tym czasie dodałam cukinię. Gotowałam 7-8 minut. Zupę zaprawiłam śmietaną, doprawiłam solą,
pieprzem i rozlałam na talerze. Podałam z posiekaną natką pietruszki i z wybranymi dodatkami.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz