Pavlova z bitą śmietaną i polewą z kiwi

Kwaskowaty smak owoców w połączeniu ze słodką bezą to moja ulubiona kombinacja.


Składniki:


- 5 świeżych białek

- 250 g drobnego cukru do wypieków

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
- szczypta soli


Składniki na krem:


- 400 ml schłodzonej śmietanki 36%

-- 2 łyżki cukru pudru

- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią albo wyłuskane ziarenka z 1/2 laski wanilii


oraz:


- 4-5 owoców kiwi

- łyżeczka miodu

- garść mięty


Przygotowanie:


1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.
2. Białka umieściłam w metalowej misce (można też w szklanej) razem ze szczyptą soli. Najpierw na wolnych obrotach ubijałam przez chwilę, następnie zwiększyłam je prawie do maksimum. Kiedy piana stała się dosyć sztywna dodawałam stopniowo, łyżka po łyżce cukier (kolejną łyżkę cukru dosypuję po całkowitym rozpuszczeniu się poprzednio dodanej łyżki.) Na koniec wlałam ocet winny i przesianą mąkę ziemniaczaną. Miksowałam jeszcze przez minutę.

3. Na blasze położyłam papier do pieczenia, na którym narysowałam okrąg o średnicy 23 cm. Wypełniłam go ubitymi białkami wyrównując boki i formując je ku górze. Wstawiłam do piekarnika.

4. Po pięciu minutach pieczenia temperaturę piekarnika zmniejszyłam do 150 i piekłam półtorej godziny.

5. Gotową bezę studziłam w wyłączonym i zamkniętym piekarniku przez godzinę.

6. Wystudzone ciasto przełożyłam na paterę.

7. Wszystkie składniki na krem umieściłam w misie miksera i ubiłam  do powstania sztywnego kremu.

8. Na środek gotowej, ostudzonej bezy delikatnie nałożyłam krem.

9. Kiwi obrałam, wyrzuciłam twardy środek.

Dwa owoce zmiksowałam z miodem i mięta, pozostałe pokroiłam w kostkę.

10. Na wierzch bezy wyłożyłam ubitą śmietanę, na nią zmiksowane i pokrojone w kostkę owoce kiwi.




Brak komentarzy

Publikowanie komentarza