Lemon curd z samych żółtek

Ktoś mi powiedział, że ten przepis na lemon curd jest najlepszy. Uważam, że jest spoko, ale czy najlepszy? Następnym razem zostanę przy starym sprawdzonym przepisie choć, do tej receptury wcale nie zniechęcam.

Składniki:

- 3 żółtka
- 80 g cukru pudru
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 120 g masła


Przygotowanie:

1. W rondelku, stale mieszając, podgrzewam żółtka, cukier i sok z cytryny.
2. Dodaję pokrojone na kawałki masło i mieszam do chwili jego rozpuszczenia.
3. Gotuję na wolnym ogniu, pilnując żeby się krem nie przypalił, do momentu, aż zacznie gęstnieć.
4. Zdejmuję z ognia, przelewam do słoika i po ostudzeniu umieszczam go w lodówce.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz