Sernik makowy z kremem cytrynowym


Składniki:

- szklanka ziaren maku
- 0,5 kg twarogu sernikowego
- 0,5 kg sera ricotta
- 0,5 szklanki cukru
- 6 jajek
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 400 g słodzonego mleka skondensowanego ( około 0,75 puszki)
- kawałek masła do wysmarowania tortownicy
- szklanka kremu cytrynowego*

Przygotowanie:

1. Torownicę o średnicy 24 cm smaruję grubą warstwą tłuszczu. Dno i boki tortownicy posypuję częścią maku, jego nadmiar zsypuję do pozostałych ziaren.
2. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni C.
3. Twaróg sernikowy i ser ricotta miksuję na gładką masę, dodaję do niej cukier i ubijam 2 minuty. Pojedynczo wrzucam jajka, dokładnie ubijając całość po dodaniu każdego z nich.Wlewam skondensowane mleko, ekstrakt z wanilii i ubijam jeszcze przez minutę. Dodaję mak i mieszam masę aby wszystkie składniki równomiernie rozprowadzić.
4. Ciasto przelewam do przygotowanej tortownicy. Piekę 10 minut, po czym zmniejszam temperaturę w piekarniku do 160 stopni C i piekę jeszcze 40 minut albo do czasu, gdy ciasto nie będzie jeszcze całkowicie ścięte.
5. Pozostawiam sernik do całkowitego wystygnięcia w tortownicy w tym czasie przygotowując lemon curd czyli krem cytrynowy.

* krem cytrynowy- składniki:  

- około 0,75 szklanki soku wyciśniętego z cytryny ( 3- 4 cytryny)
- 0,75 szklanki cukru
- 3 jajka
- 5 łyżek masła pokrojonego na małe kawałki

przygotowanie:

1. W żaroodpornej misce umieszczonej nad rondlem z wrzącą wodą umieściłam wszystkie składniki, które stale mieszając delikatnie zagotowałam. Następnie cały czas mieszając trzymałam na ogniu jeszcze przez 5 minut.
2. Zdjęłam z ognia i krem przetarłam przez sito.
3. Odstawiłam do całkowitego wystygnięcia, krem w tym czasie gęstnieje.
4. Gotowy lemon curd rozsmarowałam delikatnie na powierzchni ostudzonego sernika. Całość posypałam ziarenkami maku. Kiedy krem zetnie się na cieście zdejmuję boki tortownicy.
5. Ciasto trzymam w lodówce. Najlepiej smakuje po dwóch- trzech dniach od upieczenia.

* przepis na sernik pochodzi  z książki Tamary Milstein "Najlepsze ciasta świata".

5 komentarzy

  1. Napatrzeć się na to cudo nie mogę! Ł=

    OdpowiedzUsuń
  2. omg is this a cheesecake? looks seriously amazing!
    would you like to follow each other?
    A
    xx
    http://epiquemoi.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda cał w makowe kropeczki, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń