Pieczona owsianka z jabłkiem i rodzynkami


Pieczona owsianka, to świetne zdrowe śniadanie, a podana z kawą smakuje jak najlepsze ciasto, tyle tylko, że jest od niego o wiele zdrowsza.

Składniki na 2 porcje:

- szklanka pełnoziarnistych płatków orkiszowych albo szklanka płatków owsianych
- łyżka płynnego oleju kokosowego (albo oliwy)
- garść rodzynek
- duże jabłko starte na tarce
- ubite białko jaja
- łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- pół szklanki soku jabłkowego do namoczenia płatków (można zastąpić wodą)
- po łyżce ulubionego jogurtu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane zalałam sokiem jabłkowym i odstawiłam na 10 minut aż wchłonęły płyn.
2. Po tym czasie płatki przełożyłam do miski, dodałam starte na grubych oczkach jabłko, rodzynki, cynamon i pianę z białka. Delikatnie wymieszałam i przełożyłam do foremek żaroodpornych, które wcześniej starannie wysmarowałam olejem kokosowym.
3. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15- 20 minut, aż lekko się zarumieniła.
4.Owsiankę podaję na ciepło lub na zimno, wcześniej nakładam na wierzch po łyżce jogurtu.




Brak komentarzy

Prześlij komentarz