Makaron, który przygotowuję dla siebie kiedy jestem sama w domu. Tak bardzo jak reszta domowników nie lubi pieczarek, tak bardzo ja je uwielbiam.
Składniki:
-
penne z zielonego groszku albo inny ulubiony makaron
-
250 g pieczarek (użyłam brunatnych pieczarek)
-
3 duże garście szpinaku baby (około 100-150 g) szpinaku
-
cebula
-
duży ząbek czosnku, wyciśniętego przez praskę
-
ser parmezan albo grana padano do podania
-
sól do smaku
-
czarny pieprz do smaku
-
szczypta płatków chili (opcjonalnie)
-
oliwa
Przygotowanie:
2. Obrałam
cebulę i pokroiłam w piórka, a pieczarki w półplasterki.
3.
Na rozgrzaną patelnię wlałam łyżkę oliwy, podsmażyłam przez
3- 5 minut. Dodałam pieczarki i czosnek. Doprawiłam całość
solą, pieprzem i smażyłam, co jakiś czas mieszając, 10 minut.
4.
Na koniec dodałam świeży, umyty, osuszony szpinak. Dusiłam przez
2-4 minuty, aż zrobił się miękki.
5.
Dodałam ugotowany makaron, doprawiłam chili i wymieszałam.
6.
Przełożyłam na talerz i posypałam startym serem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz